înapoi la Blog

Identitatea de brand și cum să o dezvolți

Ce face o companie să se evidențieze pe piață printre sute de mii de competitori? Ce o face distinctă, recunoscută și iubită de consumatori? Sunt culorile atrăgătoare, un logo interesant, un slogan memorabil sau un descriptor?

Răspunsul corect este toate de mai sus. Într-o eră a abundenței și consumerismului, producerea unui produs de calitate nu mai este suficientă. Oamenii ar trebui să aleagă în mod specific brandul dvs. în rândul celor care oferă produse similare, iar aici identitatea de brand poate ajuta.

Identitatea de brand este adesea confundată cu identitatea corporativă. În acest articol, vom explica diferența și vă vom ghida în privința dezvoltării identității de marcă.

Identitatea de brand vs. Identitatea corporativă

În primul rând, este important să se sublinieze faptul că identitatea corporativă este o parte integrantă a identității de brand. Ea se referă în mod specific la aspectul vizual, incluzând un sistem de elemente vizuale, grafice și textuale, cum ar fi un logo, fonturi, paleta de culori, elemente grafice și un stil general al conținutului textual. Prin intermediul unei identități corporative unificate, se formează anumite asocieri în mintea consumatorului, contribuind la recunoașterea brandului.

În ceea ce privește identitatea de brand, aceasta cuprinde un set mai larg de instrumente pe care un brand le poate utiliza pentru a influența și interacționa cu publicul său:

- Numele de brand
- Slogan
- Descriere
- Filosofia mărcii
- Valori și principii
- Marketing senzorial

Scopul identității de brand este de a crea o imagine recunoscută și consistentă care ajută la evidențierea în piață, la formarea asocierilor pozitive cu marca și la asigurarea uniformității în reprezentarea vizuală a companiei.

Etapele cheie ale dezvoltării identității de brand

În general, dezvoltarea identității de brand include 4 etape principale:


Dezvoltarea naming

Primul pas în crearea și formarea imaginii brandului este dezvoltarea unui nume unic și memorabil. Acest nume pune baza dezvoltării brandului și include, de obicei, crearea unui slogan și a unui descriptor. Un descriptor este o frază scurtă și informativă care servește drept explicație a activităților companiei. Între timp, un slogan este o frază concisă concepută pentru a transmite valorile de bază ale brandului și a inspira acțiunea.

Dezvoltarea logo-ului

Logo-ul este un element pivotal al identității unui brand, reprezentând un semn vizual, o imagine grafică sau un simbol, însoțit în mod obișnuit de text. Un logo eficient ar trebui să fie simplu, memorabil și scalabil, asigurând aplicarea reușită pe diverse medii, de la cărți de vizită la panouri publicitare. Combinarea armonioasă a culorilor, formelor și fonturilor joacă un rol crucial în crearea unei impresii vizuale recunoscute și pozitive.

Crearea identității corporative

După dezvoltarea logo-ului, următorul pas este crearea unei identități corporative complete pentru companie. Acest lucru include definirea combinațiilor de culori, fonturilor de brand, iconițelor, elementelor grafice, ilustrațiilor și regulilor de compoziție. Este, de asemenea, dezvoltată lista de suporturi pentru identitatea corporativă, care acoperă elemente precum cărți de vizită, postări pe rețelele sociale, articole promoționale, publicitate contextuală, bannere etc.

Designul de brandbook

Ultima etapă a dezvoltării identității de marcă este designul de brandbook. Un brandbook este un document care conține toate recomandările și regulile necesare pentru utilizarea elementelor identității corporative. Slujește ca ghid pentru aplicarea logo-ului, paletei de culori, fonturilor și elementelor grafice. Pentru a afla mai multe despre brandbook, citiți articolul nostru "Brandbook: Planul pentru strălucirea brandului."

Identitatea de brand joacă un rol crucial în felul în care publicul percepe brandul dvs., dacă o reține și dacă o alege dintre sute de produse similare. Dacă "fața" și "vocea" brandului dvs. sunt considerate neinteresante, chiar și cel mai calitativ produs nu o va propulsa către vârf.

Hai să ne cunoaștem!

Ai un proiect care te interesează să-l discuți cu noi?
Suntem destul de prietenoși, trimite-ne un mesaj și te

Făcând clic pe acest buton, sunteți de acord cu prelucrarea datelor
cu caracter personal
Thank you! Your submission
has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.