înapoi la Blog

5 sfaturi pentru dezvoltarea unei strategii de brand

O strategie de brand eficientă reprezintă un element cheie în construirea unei afaceri de succes. Acționarea strategic, păstrarea în limitele bugetului și stabilirea unor obiective clare pot părea provocatoare, dar devin descurajante doar pentru cei care operează aleator și nu se conformează unei strategii de marcă.

O viziune cuprinzătoare pentru dezvoltarea imaginii unei companii nu se ocupă doar de problemele de suprafață ale afacerii, ci răspunde și la întrebări cruciale precum:

– Ce contează pentru public?
– Pentru cine este brand?
– Cum poate brandul să iasă în evidență printre concurenți?
– Ce, unde și cum ar trebui să comunice brandul pentru a fi ales de public?
– Ce mesaj și imagine cheie sunt transmise publicului?


Strategie de branding este o unealtă care ajută la conturarea în mintea consumatorului a unei imagini care rezonază cu valorile lor și îi motivează să aleagă un anumit produs.

Cu toate acestea, doar având o strategie de brand nu garantează succesul instantaneu. Aceasta trebuie integrată sistematic în toate procesele de business, rezultatele monitorizate, și ajustări făcute pentru a obține cea mai înaltă performanță. În caz contrar, o strategie de brand devine doar un alt document inutil.

Este esențial să înțelegem că un brand nu este doar un logo + denumire + stil corporativ. Este un set complex de asocieri legate de companie, experiența dobândită și percepții.

În acest articol, dorim să împărtășim cu voi 5 sfaturi fundamentale pentru formarea unei strategii de brand eficiente.

1. Testați diferite ipoteze și idei

Testarea ipotezelor de poziționare și a ideilor esențiale ale brandului reprezintă unul dintre cei mai importanți pași în formarea unei strategii de brand. Testarea digitală este un format practic și accesibil, în mod obișnuit realizată prin cercetare cantitativă sau sondaje pe teme specifice. Altă metoda eficientă constă în derularea de campanii publicitare cu mesaje diferite și evaluarea care rezonă cel mai mult cu publicul.

2. Construiți imaginea și transmiteți-o eficient

Pentru a vă asigura că brandul nu trece neobservat, este crucial să înțelegeți publicul țintă al acestuia. Aflați de unde își iau informațiile, ce canale folosesc și sursele lor preferate. Această înțelegere este necesară pentru a ști cum și prin ce mijloace să transmiteți mesaje și să capturați atenția publicului.

3. Explorați interogări neobișnuite ale publicului

Cercetarea interogărilor neobișnuite ajută la aprofundarea nevoilor, intereselor și problemelor publicului țintă. Adaptarea produselor, serviciilor și strategiilor în consecință contribuie la atragerea și reținerea clienților.

4. Identificați cei mai importanți 5 competitori

Nu subestimați concurenții, presupunând că sunteți singurul jucător pe piață. Identificați cel puțin cei mai importanți cinci concurenți, studiați ce spun despre ei înșiși, cum comunică, ce accentuează și cum atrag publicul. Prin comparație cu ei, puteți identifica punctele voastre forte pentru a le dezvolta și promova.

5. Urmați indicațiile platformei de brand

Atunci când dezvoltați un stil corporativ și un nume, amintiți-vă de platforma de brand, valorile și caracterul său. Acestea ar trebui să fie dezvăluite și consolidate de aceste elemente. Fundamentul stilului corporativ ar trebui să fie o idee specifică (the Big Idea), explicând metafora imaginii alese. Dezvoltarea și implementarea unei strategii de brand în business sunt procese lungi și meticuloase, de la cercetarea de marketing la implementare, de la metrici la creativitate. Pentru a face ca brandul să fie observat, să iasă în evidență printre concurenți și să fie preferat, încredințați-o profesioniștilor care îi vor da sens, formă și vor contribui la articularea filosofiei brandului.

Hai să ne cunoaștem!

Ai un proiect care te interesează să-l discuți cu noi?
Suntem destul de prietenoși, trimite-ne un mesaj și te

Făcând clic pe acest buton, sunteți de acord cu prelucrarea datelor
cu caracter personal
Thank you! Your submission
has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.